Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

Ακίτα σταθμάρχης

wasao thumb002Θυμάστε τον ασχημό-ομορφο Wasao που έγινε "πρεσβευτής" της UNESCO;

Αυτή τη φορά ο αγαπημένος γλυκός άσχημος  η σύζυγος και το παιδί τους, έγιναν Σταθμάρχης, Βοηθός Σταθμάρχη και εκπαιδευόμενος αντίστοιχα.

Απολαύστε τους:

Περισσότερα...

Takashi Takeda, συνέντευξη του διεθνούς πρέσβη της φυλής

takashi takedaΟ κύριος Takashi Takeda (84 ετών) είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Akiho. Ο κ. Takeda και οι συνάδελφοι του κατάφεραν να βοηθήσουν σημαντικά στην διάσωση της φυλής που κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Πλέον ο κ. Takeda κατέχει την θέση του διεθνούς πρέσβη της φυλής.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, ο  κ. Takeda είχε έναν συμμαθητή και γείτονα τον οποίο βοηθούσε να γυμνάζει τα σκυλιά του,η ενασχόληση του αυτή τον έκανε να αγαπήσει τη φυλή επηρεασμένος από την αρχοντιά και εξυπνάδα των σκύλων του φίλου του.

Περισσότερα...

Η πολύτιμη γενετική ποικιλότητα , πως διατηρείται και πως χάνεται

1. Ολόκληρη η γενετική ποικιλία της κάθε φυλής είναι αυτή που υπήρχε στους θεμελιακούς προγόνους που την σχημάτισαν. Αυτή η γενετική ποικιλία είναι πεπερασμένη.

2. Σε κάθε γενιά, υπάρχει απώλεια αλληλόμορφων γονιδίων, είτε τυχαία, λόγω γονιδιακής διολίσθησης, είτε λόγω εκτροφικής επιλογής, επειδή οι εκτροφείς επιλέγουν τους σκύλους που προτιμούν και αποκλείουν άλλους από τον αναπαραγωγικό πληθυσμό.

3. Επειδή οι καθαρόαιμες φυλές έχουν κλειστά γενεολογικά μητρώα, τα γονίδια που χάνονται δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Περισσότερα...

Σμηγματαδενίτιδα, συνέντευξη με τον Dr. Pedersen

akita sebaceous adenitisΤο τελευταίο διάστημα, πολλοί εκτροφείς και ιδιοκτήτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της σμηγματαδενίτιδας (Sebaceous Adenitis).Το αυτοάνοσο νόσημα έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη τη φυλή.

Καθώς η αιτία εμφάνισης του δεν έχει εντοπιστεί, θεώρησα ότι θα ήταν χρήσιμο να συζητήσουμε με τον Δρ. Niels Pedersen ο οποίος δέχτηκε την πρόσκληση μου.

Ο Dr. Pedersen είναι ειδικός στο SA και την γενετική , διατέλεσε υπεύθυνος της μονάδας Κτηνιατρικής Γενετικής και του κέντρου υγείας ζώων συντροφιάς του Πανεπιστημίου UC Davis. Παρόλο που κατά κάποιο τρόπο έχει συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την έρευνα του. Πρόσφατα συμμετείχε στην έρευνα για το SA και την νόσο Addison στα Poodle και τώρα ασχολείται με την εξαιρετική έρευνα γενετικής ποικιλότητας στα Ακίτα. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορείτε να στείλετε δείγματα DNA.

Περισσότερα...

Μπορεί το Ακίτα να κάνει agility;

FB IMG 1437045551561Μπορεί και παραμπορεί!

Το agility χτίζει τη σχέση μας με το σκύλο γιατί τόσο τα σκυλιά εργασίας, όσο και τα πιο «ανεξάρτητα»  σκυλιά όπως της φυλής μας, μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί με τον σύντροφο – κυναγωγό τους σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Την πρώτη φορά που αποφάσισα να δοκιμάσω με τα σκυλιά μου σε αυτό το  κυνάθλημα, ήταν όταν παρακολούθησα την επίδειξη της ομάδας Agility Addicts, με προπονήτρια την Έφη Παπαδοπούλου, στην διεθνή έκθεση μορφολογίας του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας στο METROPOLITAN EXPO . Είπα μέσα μου: υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσει μια διαδρομή με επιτυχία και η Saya? Δυο φωνές μέσα μου έδωσαν αντικρουόμενες  απαντήσεις. Η μία έλεγε «όνειρα θερινής νυχτός, μην το σκέφτεσαι καν» και η άλλη, αυτή που επικράτησε, είπε «άμα δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ».

Περισσότερα...