Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

Wolf packΜια νέα έρευνα δείχνει πως η συμπεριφορά των σκύλων παρεννοείτο για πολλά χρόνια: στη πραγματικότητα η χρήση λάθος απόψεων γύρω από τη συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων είναι πιθανότερο να χειροτερέψει παρά να "θεραπεύσει" ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Τα ευρήματα έρχονται σε αντιπαράθεση με το τις θεωρίες και τις τεχνικές περί "κυριαρχίας" που ατυχώς προτείνονται από κάποιους εκπαιδευτές και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είναι και παγκοσμίως γνωστοί μέσω της τηλεόρασης και του ίντερνετ.
Αντίθετα με το τι πιστεύεται από πολλούς , τα επιθετικά σκυλιά ΔΕΝ προσπαθούν να επιβάλλουν τη κυριαρχία τους στα άλλα σκυλιά ή και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους ερευνητές του University of Bristol’s Department of Clinical Veterinary Sciences in the Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

Οι ερευνητές , για έξι μήνες, μελέτησαν σκυλιά που είχαν ευχέρεια ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ τους , στο χώρο ενός κέντρου υιοθεσίας. Επίσης επεξεργάστηκαν πληροφορίες και από "ελεύθερα" σκυλιά, πριν καταλήξουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των σκύλων μαθαίνονται και δυναμώνουν μέσα από τις εμπειρίες τους παρά από μια επιθυμία να επιβάλλουν την "κυριαρχία" τους το ένα στο άλλο.

Η έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά δεν παρακινούνται από να κρατήσουν τη θέση τους στην όποια ιεραρχία αγέλης (ομάδας), όπως πολλοί γνωστοί εκπαιδευτές νομίζουν.

2183587998 e4c56234a5 mΟι εκπαιδευτικές τεχνικές που σκοπεύουν στη "μείωση της κυριαρχικότητας" ενός σκύλου είναι εντελώς άχρηστες έως πολύ επικίνδυνες και το πιθανότερο είναι να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Το να συμβουλεύουμε τους "ιδιοκτήτες" να τρώνε πριν από τα σκυλιά τους ή να περνούν πρώτοι μέσα από τις πόρτες δεν θα αλλάξει σε τίποτα τη σχέση τους με τα σκυλιά τους. Το μόνο που τους διδάσκει είναι τι να περιμένουν σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις -δηλαδή απλώς ότι ο "ιδιοκτήτης περνάει πρώτος την πόρτα. Ακόμη χειρότερα τεχνικές όπως το να "καρφώνουμε" το σκυλί μας στο πάτωμα, το να του σφίγγουμε τη μουσούδα, ή να χρησιμοποιούμε δυνατούς ήχους εκφοβιστικά(π.χ.κόρνες αυτοκινήτων ή συναγερμούς ) φοβίζουν τα σκυλιά πιο πολύ και πιθανόν να αυξήσει την επιθετικότητα τους ακόμη και προς τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.
H καθηγήτρια κ. Ραχήλ Κέισι , λέκτωρας στη Συμπεριφορά και Ευημερία Μικρών Ζώων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ είπε επί λέξη: Το "αυθαίρετο συμπέρασμα" κάποιων , ότι κάθε σκυλί παρακινείται από κάποια εσωτερική επιθυμία να ελέγξει και να επιβληθεί στα άλλα σκυλιά ή και τους ανθρώπους είναι ειλικρινά γελοίο. Υποβαθμίζει πλήρως τις σύνθετες επικοινωνιακές και μαθησιακές ικανότητες των σκύλων. Κάτι που οδηγεί στη χρήση εξαναγκαστικών τεχνικών εκπαίδευσης "(όπως η χρήση πνίχτη, ηλεκτρικών κολάρων, αναποδογύρισμα του σκύλου κ.λ.π.), τεχνικές που στηρίζονται στη θεωρεία της "κυριαρχίας" των λύκων,που την έχουν παρερμηνεύσει και εσφαλμένα τη χρησιμοποιούν και που η χρήση της βλάπτει και προκαλεί προβλήματα στα σκυλιά."

Στις κλινικές αναφορές μας συχνά βλέπουμε σκυλιά που έχουν μάθει να δείχνουν επιθετικότητα για να αποφύγουν την επερχόμενη τιμωρία. Οι ιδιοκτήτες συχνά εκπλήσσονται όταν τους λέμε ότι τα σκυλιά τους τους φοβούνται και δείχνουν επιθετικότητα εξαιτίας των τεχνικών που χρησιμοποιούν- αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δικό τους λάθος όταν έτσι τους έχουν συμβουλέψει ή βλέπουν στη τηλεόραση κάποιους διάσημους μεν αλλά χωρίς επαρκή γνώση εκπαιδευτές .

478178221 6afd140277 mΣτο Ταμείο Ευημερίας Σκύλων, που είναι το μεγαλύτερο στην Αγγλία, οι υπάλληλοι βλέπουν συχνά τα αποτελέσματα της λανθασμένης εκπαίδευσης. Ο επικεφαλής Κτηνίατρος Κρις Λώρενς, πρόσθεσε: "Όταν τα σκυλιά έρχονται σε εμάς, μας είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε ποια έχουν υποστεί τις προαναφερθείσες τεχνικές "Μείωσης Κυριαρχικότητας" που δυστυχώς είναι τόσο δημοφιλείς από κάποιους τηλεοπτικούς εκπαιδευτές. Τα σκυλιά είναι τόσο τρομαγμένα που μπορεί να οδηγηθούν στην εκδήλωση επιθετικότητας προς τους ανθρώπους". "Δυστυχώς πολλές από τις τεχνικές που προτείνονται για να δείξουν στο σκυλί ότι ο ιδιοκτήτης του είναι "ο αρχηγός της αγέλης" είναι επικίνδυνες και αναποτελεσματικές; δεν θα έχετε ένα σκυλί με καλύτερη συμπεριφορά, αλλά θα καταλήξετε με ένα σκυλί τόσο φοβισμένο και με τόσο καταπιεσμένες τις φυσιολογικές του συμπεριφορές που δεν θα κάνει τίποτα ή που θα είναι επικίνδυνο να είστε κοντά του".

Photos by: http://www.flickr.com/photos/sometimesong/http://www.flickr.com/photos/iam_photo/


 

Dr Rachel Casey, Senior Lecturer in Companion Animal Behaviour and Welfare at Bristol University, said: "The blanket assumption that every dog is motivated by some innate desire to control people and other dogs is frankly ridiculous. It hugely underestimates the complex communicative and learning abilities of dogs. It also leads to the use of coercive training techniques, which compromise welfare, and actually cause problem behaviours.

Πληρες άρθρο: 
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm

Μετάφραση Χρήστος Ιωάννου από http://www.dogacademy.gr/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/2011-07-18-13-21-03.html: